9 tips bij het kopen van een eerste huis

9 tips bij het kopen van een eerste huis

Ben jij van plan binnenkort voor het eerst een huis te kopen?

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen kan het best lastig zijn om te weten waar je op moet letten. Er komt veel op je af, veel nieuwe informatie, veel vragen. Maar geen zorgen, wij gaan je helpen! In dit blog 9 tips voor het kopen van een eerste huis.

Voorbereiding is key!

Een goede voorbereiding is het halve werk! Als je voor het eerst een huis gaat kopen, kan je in aanmerking komen voor een aantal voordelen zoals de starterslening of dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Deze startersvoordelen zijn gemaakt om het makkelijker te maken voor een starter om een eerste huis te kopen. Aan sommige voordelen zitten wel een aantal voorwaarden. Dit verschilt per voordeel en kan ook per gemeente verschillen. Laat je dus goed informeren.

Kijk verder dan alleen een hypotheek bij de eigen bank

Zorg dat je een vergelijking maakt met de voor- en nadelen van de verschillende geldverstrekkers en de eigen huisbank. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan bij heel veel verschillende banken een hypotheek afsluiten. Hierdoor krijg jij altijd het meest voordelige aanbod. Het kan namelijk zo zijn dat je bij een andere bank veel geld per maand kunt besparen.

Ga veel huizen bezichtigen

Ga zoveel mogelijk huizen bezichtigen zodat je feeling met de markt krijgt. Wat is er in welke steden voor hoeveel te koop? Ook krijg je zo beter zicht op je eigen eisen en wensen. En pas als je een huis echt bezichtigd ervaar je of het bij je past.

Laat je goed begeleiden bij de aankoop van je eerste huis

Wij merken bij het geven van ons hypotheekadvies dat veel mensen onzeker zijn over het doen van een goed bod. Zeker wanneer het om de droomwoning gaat. Kies daarom voor goede aankoopbegeleiding. Wij kijken dan met je mee naar:

  • Voldoet de woning aan je wensen?
  • Is het een goede investering?
  • Klopt de vraagprijs met de marktwaarde?
  • Is het redelijk om over te bieden?
  • Als je moet overbieden, kan je dat dan meefinancieren of moet je dat met je spaargeld betalen?

Goede begeleiding kost misschien geld, maar kan je uiteindelijk een veelvoud hiervan besparen!

Wees voorzichtig met het bieden zonder voorbehoud

Als je om wat voor reden dan ook uiteindelijk geen financiering krijgt dan zal je de woning toch af moeten nemen. Ook is er dan vaak een mogelijkheid om tegen een "boete" van 10% van de koopsom onder de koop uit te kunnen. Als je bijvoorbeeld een woning hebt gekocht van 300.000 euro dan zou deze boete dus uitkomen op 30.000 euro. Er zijn mogelijkheden om een goed bod te doen met ontbindende voorwaarden die heel erg gunstig zijn voor zowel de verkoper als jou als koper. Laat je goed informeren.

Overbieden hoeft niet met spaargeld

Hoeveel je kan lenen hangt van 2 factoren af. De één is het inkomen, de 2e is de waarde van de woning. Stel een woning staat te koop voor 250.000 euro en je bied 300.000 euro dan is het meest voorkomende misverstand dat het verschil van 50.000 euro uit de eigen zak betaald moet worden. Als het inkomen goed genoeg is en de woningwaarde is hoger dan deze 250.000 euro dan kan je ook meer lenen. Als de woning bijvoorbeeld 280.000 euro waard is en het inkomen toereikend dan kan je 280.000 euro lenen en zal je het gat tot 300.000 euro nog wel zelf aan moeten vullen. Stel dat de woning 300.000 euro waard is en het inkomen is toereikend dan kan je deze volle 300.000 euro financieren.

Ga je straks meer verdienen?

Heb je het vooruitzicht om op korte termijn (binnen 6 maanden) meer te verdienen? Vaak is er nu dan ook al meer mogelijk.

Laat een onafhankelijk adviseur een berekening maken

Er zijn veel rekentools die uitrekenen hoeveel je maximaal kunt lenen op basis van inkomen. Maar om écht te weten wat jij of jullie kunnen lenen adviseren wij om een uitgebreide hypotheekberekening te laten maken. Vaak is er veel meer mogelijk dan bij een online berekening. Wij helpen je daar graag bij!


        Maak een afspraak voor een vrijblijvend en gratis advies     

Tot slot… Laat je niet gek maken

Tot slot nog een wijze raad….. Elke situatie is anders, niemand is hetzelfde, laat je dus vooral niet beïnvloeden door verhalen van mensen in jouw omgeving.

Reactie plaatsen

Ontvang onze updates en blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en tips? schrijf je dan nu in voor onze updates. Je kunt je altijd elk gewenst moment weer makkelijk afmelden.