Hoe koop je een woning voor de verhuur?

Een woning kopen om te verhuren is een heel andere financiering dan een woning voor jezelf kopen. Lees hier hoe je kan starten met het kopen van een woning voor de verhuur. 

(Wil jij eerst weten wat het verschil is tussen particuliere en professionele verhuur? Lees dan dit blog)

Stap 1: voorbereiding is Key!

Het is heel belangrijk om je goed voor te bereiden. Dus een compliment aan jezelf dat je op zoek gaat naar informatie en als je dit blog uitleest heb je al een goede start gemaakt. 

Stap 2: Bepalen financiële mogelijkheden

Het is heel belangrijk om te weten welke financiële mogelijkheden er zijn. Ik kijk altijd naar het inkomen dat er is om te bepalen wat je maximaal kan lenen. Daarnaast heb je ook altijd eigen geld nodig. Het is bij een consumenten verhuurhypotheek niet mogelijk om een woning te kopen zonder eigen geld of met geleend geld. 

Het is uiteraard wel mogelijk om je overwaarde van je huidige woning op te nemen en dat te gebruiken als eigen inleg, of je gebruikt je winst in de b.v. of doormiddel van een schenking als je spaargeld niet voldoende is. 

 ------------

Weten hoeveel is jouw woning waard? 

Bekijken wat je woning waard is, dat kan hier. Bekijk vervolgens hoe hoog je hypotheek nog is, als je woning meer waard is dan de hoogte van je hypotheek heb je overwaarde en dat kan je opnemen. Let op! Niet alle geldverstrekkers werken hieraan mee. Wil je weten of jouw geldverstrekker dit wel doet, maak dan een afspraak.  

 ------------

In deze fase kijken we ook naar de verschillende geldverstrekkers en hun voorwaarden en hebben we alvast een adviesgesprek met betrekking tot  looptijd, rentevasteperiode en hypotheekvorm. Ook kijken we naar eventuele benodigde verzekeringen. Zodat je vooraf al een goede indicatie hebt over de uitgaven kant. 

Hypotheekvormen 

Annuiteiten

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bruto bedrag. In het begin betaal je relatief veel rente en weinig aflossing en aan het einde is dit omgedraaid dan betaal je veel aflossing en bijna geen rente meer. 

Lineair

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing en wordt de rente elke maand minder, waardoor je maandlasten elke maand minder worden. Het voordeel van deze vorm bij een verhuurhypotheek is dat je snel extra aflost en het risico op een restschuld versneld kleiner wordt. 

Aflossingsvrij

Ook bij een verhuurhypotheek kan je kiezen om een gedeelte van je hypotheek, maximaal 50% van de woningwaarde in verhuurde staat, aflossingsvrij af te sluiten. Je hebt dan lagere maandlasten, waardoor je cashflow hoger is. Het nadeel is dat je over dit gedeelte niet aflost en over de gehele looptijd dus meer rente betaald. 

Er is hier geen goed of fout alleen een keuzemogelijkheid. In een adviesgesprek kan ik je adviseren welke hypotheekvorm of vormen het beste bij jouw situatie passen. 

Geldverstrekkers 

We zijn een volledig onafhankelijk advieskantoor en werken dan ook met vele geldverstrekkers samen, voor de consumenten verhuurhypotheken werken wij onder andere met de volgende geldverstrekkers: 

  • Dynamic Credit 
  • NIBC Direct 
  • Nationale Nederlanden 
  • Woonfonds  
  • Lloyds Bank 

Voorwaarden geldverstrekkers

Elke geldverstrekker heeft zijn eigen beleid en voor- en nadelen. Bij dynamic Credit kan je bijvoorbeeld tot 90% van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. Woonfonds heeft bijvoorbeeld weer goede regelingen voor ondernemers, waarbij je na 1 jaar ondernemerschap al een verhuurhypotheek kan aanvragen. En weer een andere geldverstrekker is goedkoper als je een lager percentage leent. Ook zijn er diverse regelingen om eigen geld aan te tonen of om je inkomen vast te stellen. De keuze van geldverstrekker heeft dus veel invloed om wat je maximaal kan lenen, tegen welke voorwaarde en wat je eigen inbreng is. 

Let er verder op dat kamerverhuur, tijdelijke verhuur via air B&B en verhuur aan expats via een tussenpersoon/bedrijf veelal uitgesloten zijn. Er zijn wel geldverstrekkers die hiernaar willen kijken maar dan kom je als snel uit bij de professionele verhuurgeldverstrekkers.  

Stap 3: Welke woning en aan wie? 

Nu ga je bepalen waar je wilt kopen, welk type woning je wilt kopen en aan welke doelgroep je wil gaan verhuren. Het is handig om gericht op zoek te gaan naar een bepaald type woning, eventueel in een bepaald gebied. Dat maakt het zoeken voor jezelf makkelijker en kan je sneller berekenen of de woning voldoet aan je voorwaarden. 

Stap 4: Woningen zoeken, bezichtigen en een bod doen.

Bij deze fase is het heel belangrijk goed te beseffen dat je niet zelf in de woning gaat wonen maar dat je het aankoopt voor de verhuur en dat je een bepaald rendement wilt behalen. Als de koopsom boven een bepaald bedrag uitkomt, waardoor je je rendement niet meer behaald, is het vaak beter om op zoek te gaan naar een andere woning waar dit wel kan. 

Wij bieden aankoopbegeleiding aan, het grote voordeel is dat je niet zelf een waarde hoeft te schatten wat een woning waard is, wij kunnen helpen om een goed en juist bod te doen waarbij we ook je doelstellingen met betrekking tot rendement in de gaten houden 

Stap 5: Woning gekocht & Start financiering

Als je een woning hebt aangekocht kijken we vervolgens naar de koopovereenkomst. Kloppen alle gegevens? Zijn de juiste voorbehouden opgenomen? Vervolgens bespreken we nog een keer of de keuze’s bij stap 2 nog passend zijn en starten we de hypotheekaanvraag. 

Stap 6: Repeat

Als je dit eenmaal doorlopen hebt en je hebt een woning gekocht en verhuurd en je vind het nog steeds leuk dan is de stap om een 2e woning aan te kopen voor de verhuur een stuk kleiner. Wij vinden niks zo leuk om je hiermee ook op weg te helpen. 

Twijfel je of een verhuurwoning voor jou financieel verstandig is of wil je meer weten over onze dienstverlening? Plan dan nu een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in.